Home > Film, Kodak BW 400 CN, People, SLR > Primii pasi…

Primii pasi…

Tin minte, ca acum cativa ani imi imprumutase Edi aparatul lui de fotografiat, primit la randul lui, de la cineva.  Parea o bijuterie de aparat. De fapt, mai mult o jucarioara de aparat. Primul SLR electronic, pe care puneam degetele. Degete care nu stiau sa il porneasca. Radeam amandoi pentru ca erau moarte bateriile.

Era un SLR Canon. Canon Rebel K2. Era in voga, cu renume, nu se gaseau pe toate gardurile, iar pretul lor era destul de mare. Imi placea si cum suna denumirea lui, parca il facea mai deosebit, iar K2, firma de echipamente pentru sport extrem. Degentele s-au lipit bine de el, aproape 2 ani, chiar daca il bateam pe Edi la cap sa il dau inapoi. Mi-a fost drag aparatul. Il purtam cu mine mai tot timpul.

Uitasem de Zenit pentru moment. La vremea aceea avea o problema la mecanismul de derulare si rupea filmul, problema care o mai are si acum, de altfel, desi l-am dus in Cluj, la batranelul vestit sa il repare. Mi-a spus ca nu are nici o problema.

Primisem cadou de la cineva apropiat, de Craciun, un film Tura, facut in Germania, alb-negru, cu 36 de expuneri, proces C-41. De abia se mai gaseau prin oras, desi nu prea cumpara lumea filme decat foarte rar.  Imi aduc aminte ce scria pe cutia respectiva, pe care inca o mai am.  “Pentru ca nu trebuie sa renuntam la ceea ce visam”. Ironia sortii a fost ca Zenitul a distrus filmul si am putut recupera vreo 3-4 cadre. Eram destul de suparat, iar Edi a cazut la fix cu aparatul.

Prietenia cu Canon EOS Rebel K2  s-a dezlantuit foarte repede. Dupa o luna si ceva de cautari si promisiuni am luat bateriile necesare sa-l pornesc. Daca-mi aduc bine aminte erau  CR-2, 3V. Gasisem si butonul de pornire intre timp. Aparatul era usor, zgomotos cand focaliza si dupa fiecare cadru aparatul nu mai putea focaliza, parca ramanea fara alimentare. Avea o problema des intalnita la aparatele pe film Canon, ceea ce am aflat mult mai tarziu. Ma rog, dupa fiecare cadru apasam butonul de focalizare si isi revenea, uneori necesita doar o repornire, spre bucuria mea. Mai aveam si doua filtre pe 58mm, unul galben si unul rosu, Quantaray.

Nu cunosteam prea multa lume care avea placerea sa fotografieze. Si in special pe film. Cumparam filme Kodak (C41) si Agfa APX (manual), in special asa 400, desi Kodak CN 400 avea un grain mai mult, se developa fara bataie de cap si se gasea mult mai usor, desi era mai scump. Spun bataie de cap, pentru ca dupa doua experiente neplacute cu Agfa, am renuntat sa mai cumpar. Le-am dus la developat la un chiosc kodak si mi-au spus ca “nu au iesit”. Si acum mai cred ca au incurcat filmele, developandu-le in proces automat, C41. Din pacate grainul filmelor Agfa il vazusem doar intamplator la cineva, in cateva fotografii, o parte de la bunicul meu.

Din joaca, din noroc, K2-ul a schimbat ceva in mine. Nu stiam daca in bine sau in rau, insa cu timpul am observat acele schimbari…Zenitul incetasem sa il folosesc datorita problemelor care le avea, bani de alt aparat mai bun nu aveam si nici nu stiam de unde sa imi cumpar.

A urmat o pauza lunga, de cativa ani…pana la primul meu DSLR.

Alex, fratele meu.

Bistrita, 2005

my brother

Canon EOS Rebel K2 , Sigma 28-80 f/3.5-5.6 Macro

Kodak CN 400 BW Professional,  asa 400/36p – C41 process

f/3.5-5.6 Aspherical Macro HF

Advertisements
Categories: Film, Kodak BW 400 CN, People, SLR Tags: , , ,
  1. NU
    November 2, 2009 at 2:19 am

    Daca nu ai renuntat la film:

    LOMO Romania este o comunitate de fotografi interesati de fotografia pe film (color, alb-negru, pinhole, instant, etc.) – exclus digital. Scopul acestei comunitati este de a inviora fotografia pe film din Romania, de a crea un spatiu de expunere online special dedicat fotografilor romani care lucreaza pe film si de a le usura comunicarea.

    http://lomo.nimic.org/

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: